Åsagården

Med boendet i centrum

Sophantering

Det finns många goda anledningar att sortera soporna. Dels gör du en insats för miljön, dels sparar du pengar åt föreningen som på så sätt kan hålla soptaxan nere.

Här är några goda råd om sopsorteringen.

Hushållssopor
Kastas i de gröna sopkärlen. Tänk på att soporna ska vara väl förpackade i påsar.

Papper
Tidningar, böcker, wellpapp och kartonger läggs i avsedda behållare. Kartonger och skrymmande emballage viker vi ihop.

Glas
Flaskor och burkar slängs i behållare för färgat respektive ofärgat glas. Kapsyler och lock tar vi bort. Förpackningarna lämnas rena och torra. Obs! Porslin och keramik ska inte läggas i glasåtervinningen!

Metall
Kapsyler och lock av metall, konservburkar och andra metallsopor slängs i behållare för metall.

Hårdplast
Förpackningar av hårdplast slängs rena och torra i behållare för hårdplast. Mjuk plast och frigolit är hushållssopor och slängs med hushållssoporna.

Batterilåda
Här lägger vi alla typer av batteri som används i hushållet.

Vad får vi inte lägga bland våra hushållssopor?
Det viktigaste är att aldrig lägga miljöskadligt avfall som batterier, rengörningsmedel, mediciner, färgrester och liknande i sopbehållarna. Batterier lämnas i särskilda behållare och kemikalier och mediciner ska lämnas för destruktion på återvinningscentralerna. Det här lämnar du på miljöstationerna och återvinningscentralerna:

  • Elektronikavfall. Gamla datorer, TV-apparater, hushålls- och kontorsmaskiner. Observera att man som enskild person inte längre kan beställa hämtning från kommunen för skrymmande elektronikavfall. Avfallet kan lämnas på återvinningscentralen kostnadsfritt.
  • Kemikalier och rengörningsmedel. Färg-, lim- och lackrester. Lösningsmedel som thinner, lacknafta, kloroform, metanol, glykol, aceton, fotogen, bensin. Klorin. Bil-och båtvårdsprodukter (farliga produkter). Fotokemikalier, saltsyra, ättiksyra, myrsyra och kaustiksoda.
  • Grovsopor. Det händer att vi hittar stolar, badrumsskåp, mattor, fågelburar, hallspeglar, tavlor, golvlampor, cykeldelar, skohyllor, gardinstänger, bräder, lister, resväskor, strykbräder, tvättkorgar, köksinredning, dammsugare, stekpannor, kastruller och strykjärn i soporna. Detta skall givetvis inte kastas i våra sopkärl. Var och en förvarar sådant i eget förråd tills vi beställer en container (vanligtvis vår och höst). Se meddelande på hemsidan och i trappan. I annat fall får man själv ombesörja transport till någon av SYSAVs deponeringsställen.