Åsagården

Med boendet i centrum

Värme, vatten och el

Spara på energin
Varje dag förbrukar vi energi som vi egentligen varken har någon nytta eller glädje av. I en tid med energibrist och klimatkris finns det ett särskilt behov för oss alla att bidra till att minska förbrukningen av el och värme. Uppvärmning står för den i särklass största delen av energinotan och till synes små åtgärder gör stor nytta. Du uppmanas därför att bidra till sänkt energiförbrukning genom följande:

  • Håll dörrarna till trapphusen stängda!
  • Se över tätningslister runt fönster och dörrar och byt ut där det behövs. Att stoppa värmeläckaget medför ofta att innetemperaturen kan sänkas någon grad.
  • Vädra smart  – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
  • Se över elementen. Det sitter en del gamla termostater i många av våra lägenheter, vissa är svåra eller omöjliga att reglera. Kontakta vaktmästaren om något behöver åtgärdas.
  • Sänk inomhustemperaturen  – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
  • Dra ner värmen när du åker bort.  Står lägenheten tom en längre tid är det onödigt att elda för kråkorna. Det räcker oftast att ha en temperatur kring 14-15 grader när du inte är hemma.
  • Diska i diskmaskin  och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
  • Tvätta i fylld tvättmaskin  och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco- programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
  • Använd torkvindarna  – häng kläderna för att torka i torkvindarna i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
  • Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen.

Viktigt om vatten
Om du inte vistas i bostaden över längre tid, är det nödvändigt att se till att någon kan komma och spola vatten på alla tappställen ca varannan vecka. Detta med anledning av att föreningen tidigare haft förhöjda värden av legionellabakterier, och att vi behöver vara vaksamma på stillastående vatten för att problemen inte ska komma tillbaka.

Om du har stopp i avloppet - Var försiktig med kemiska propplösare! Använd inte sådana som innehåller kaustiksoda (eller natronlut/ natriumhydroxid som det också kallas). Kaustiksoda är starkt frätande och kan angripa gamla rör. Dessutom kan det lägga sig som en beläggning i rören och på sikt bygga upp proppar. Använd istället biologiska propplösare och vaskrensare med sugkopp.